Tomatplantor

Färgkoder för våra plantor:

Röd – Hilmar

Gul – Golden Queen

Vit – Tigrella

Blå – Gardeners Delight

Brun – Black Sweet Sherry

Grön – Brandywine

Skötselråd

 

Plantering:

Plantorna fungerar både i växthus och i skyddade lägen på friland. Använder ni kruka? Ta en så stor som möjligt (gärna 15 liter eller mer). Sätter ni plantan utomhus?Tänk på att skydda plantan första veckan mot för starkt UV ljus (avhärda den). Efter det trivs den som bäst i varmt och soligt läge.

 

Gödsling:

Ge plantan lite gödsel vid plantering. Ger ni för mycket så gynnas den gröna bladmassan istället för fruktsättning.

Gödsla sedan under säsong som proffsen gör:

När plantan fått 3 blomklasar ger ni en första gödsling. Vänta sedan till 6 klasar för nästa gödsling. Sedan 9 klasar osv.

 

Vattning:

Tomater vill ha mycket vatten. Specielt när de blivit stora och ger mycket frukt. En mulen dag 1-2 liter. En solig dag 3-4 liter vatten.

 

Skötsel:

Alla våra sorter behöver tjuvas. Vid varje blad närmast huvudstammen kommer det växa ut en ny mindre stam. Den tar ni bort. På så sätt gynnar ni plantans tillväxt på längden och utvecklandet av nya blomklasar som ger frukt. Obs! Akta så att ni inte tar bort blomklasen istället. Ni kommer också behöva binda upp tomaten så att den får stöd. Enklast är att snurra den runt en tråd som är fäst högt upp. När plantan fått 5-6 blomklasar så kan ni börja ta bort gamla blad längst ner på plantan. Men ta inte bort för många (en bra planta skall alltid ha 15-20 fina blad för att producera bra med frukt).

 

Lycka till med odlingen